Oświadczenie Klubu Radnych Prawo i Sprawiedliwość w Radzie Miasta Płocka

Dwie pierwsze sesje Rady Miasta Płocka w nowej kadencji 2018-2023 pokazały, jaką formę współpracy wybrała koalicja PO-PSL. Klub Radnych Prawa i Sprawiedliwości jest najliczniejszy, reprezentujemy 32,4% wszystkich oddanych głosów, czyli jesteśmy reprezentantami 1/3 mieszkańców. Tymczasem zarówno podczas pierwsze sesji radni PO-PSL powołali wyłącznie swoich przedstawicieli do Prezydium Rady, podobnie dziś na Przewodniczących Komisji powołano wyłącznie radnych należących do PO i PSL. Wielokrotnie podkreślamy, że to nie chodzi o funkcje dla radnych PiS, ale dobry zwyczaj który został w historii samorządu płockiego po raz pierwszy zburzony. W każdej kadencji poszczególne kluby miały swoich reprezentantów, tak budowano wzajemne relacje i szanowano wybór mieszkańców. Niestety słowa po zaprzysiężeniu na nową kadencję prezydenta Andrzeja Nowakowskiego i przewodniczącego Rady Artura Jaroszewskiego o wzajemnej współpracy i dialogu z każdym dla którego ważne jest dobro miasta to wyłącznie puste slogany bez pokrycia.
Dzisiejsza sesja Rady Miasta Płocka pokazała, że radnym koalicji PO-PSL nawet nie przeszkadza łączenie funkcji w Prezydium z przewodniczeniem komisji. Zapewniamy wszystkich mieszkańców o naszym ciągłym zaangażowaniu w sprawy miasta, działania radnych PO-PSL, które doprowadzają do dzielenia nie spowodują w żadnej mierze zmniejszenia naszego zaangażowania, nasza aktywność i merytoryczna praca na rzecz miasta i jego mieszkańców będzie jeszcze intensywniejsza.
Wioletta Kulpa
Przewodnicząca Klubu Radnych PiS w Radzie Miasta Płocka